HAM

Hladna asfaltna zmes

HAM je za takojšnjo uporabo pripravljena hladna asfaltna masa namenjena hitremu krpanju udarnih jam in drugih poškodb asfalta, prekopov cestišča, popravilom okrog jaškov. Uporaba je enostavna, popravljena površina je takoj uporabna.
Masa je sicer namenjena začasni uporabi, a je ob ustrezni vgraditvi obstojna skozi daljše obdobje. Tudi pri dokončnem popravilu oziroma preplastitvi mase ni potrebno odstranjevati (razen pri večjih površinah).

SESTAVA

Hladna asfaltna masa HAM je mešanica veziva na osnovi bitumna priznanega avstrijskega proizvajalca VIALIT in izbranih kamnitih agregatov frakcije 0/8 mm. Izdelana je v Sloveniji po preiskušeni recepturi.

VGRAJEVANJE

Zmes HAM lahko vgrajujemo v poškodbo v asfaltu, ki je nepravilne oblike, lahko pa robove ravno odsekamo ali izrežemo. Poškodbo očistimo ostankov materiala in vode. Robove je zaradi boljšega oprijema priporočljivo premazati z bitumensko emulzijo. Poškodbo zapolnimo z maso maso HAM i sicer z manjšim nadvišanjem nad robovi odprtine. Površino močno nabijemo z nabijalko ali nekajkrat po njej zapeljemo z avtomobilskim kolesom. Utrjevanje je zelo pomembno, saj se zmes se sama po sebi ne strdi, temveč z zgoščevanjem ob vgradnji in kasnejši uporabi pridobi ustrezno kompaktnost in stabilnost. Čim bolj bomo površino utrdili, tem trajnejša bo. Pri globljih poškodbah vgradimo zmes v dveh slojih ali pa naredimo utrjeno podlago iz tampona. Izgotovljeno površino lahko potresemo z nekaj drobnega peska.
Za stalna popravila in večje obremenitve priporočamo izdelka REFALT in INSTANT ASFALT.

HAM v vreči Poškodba prej... ... in potem.

PORABA MATERIALA

Vreča 25 kg zmesi zadostuje za sloj površine 1 m² in debeline cca. 1,0 cm. Za zapolnitev 1 litra (dm3) prostornine potrebujemo cca. 2,5 kg HAMa.

EMBALAŽA IN SKLADIŠČENJE

V normalnih pogojih je masa obstojna vsaj 15 mesecev. Izdelek je pakiran v vrečah po 25 kg. Priporočamo skladiščenje, zaščiteno pred sončno pripeko (UV žarki). Masa je odporna na zmrzal. Ker je masa pri nižjih temperaturah težje vgradljiva, priporočamo v zimskem času pred uporabo skladiščenje v prostorih s temperaturo nad 10°C.

Izdelek je na voljo v trgovskih centrih Bauhaus (Drive-in oddelek) ter nekaterih trgovinah verige TopDom in Obi.