Refug

Enostavno trajno zalivanje fug, razpok ali manjših odprtin v asfaltu in betonu ali med njima
 

OPIS IZDELKA
Visokokvalitetna elastična hladna dvokomponentna zalivna masa na osnovi bitumna. Pred uporabo je v tekočem stanju, strjevanje se prične po mešanju obeh komponent. Izdelek ne vsebuje topil, zato je še posebej prijazen okolju. Na voljo je v večjem pakiranju, kjer komponenti pred uporabo zmešamo, ali v kartuši, kjer se komponenti samodejno zmešata ob iztisku v mešalnem nastavku.

refug-2k-v-vedru refug-2k-v-kartusi refug02G-rezan text

LASTNOSTI
• REFUG odlikuje dobra trajna elastičnost in plastičnost, odlična obstojnost na toploti in mrazu, visoka obstojnost proti staranju, neobčutljivost na vremenske razmere, zelo dober oprijem na asfalt in na druge trdne gradbene materiale ter zelo majhna površinska lepljivost
• Čas strjevanja na plastično/elastično konsistenco pri 25°C je približno 1 ura.
• Povsem izpolnjuje zahteve za vroče zalivne mase v skladu z RVS 13.542.

ZUNANJI POGOJI
Idealne zunanje temperature so med +5 in +30°C. Pri temperaturah od +2°C do +5°C je potrebno neposredno pred zalivanjem površino razpoke segreti in posušiti z vročim zrakom (ob upoštevanju varnosti pri delu lahko v sili previdno segrevate s plinskim gorilnikom).

OBDELAVA
Robovi razpok v asfaltu morajo biti čisti, brez delcev in sprijete umazanije, dovolj trdni in suhi.
V kolikor nanašamo na beton, moramo nanj prej nanesti predpremaz (npr.VIALIT PRIMER).
Praviloma je potrebno razpoke pod tlakom izpihati ali pa jih obdelati z vročim zrakom.
Razpoke, v katere vnašamo REFUG, morajo biti široke vsaj 5 mm. Ožje je potrebno povečati – zarezati.

REFUG 2K v pločevinki (5kg)
Odpremo pokrov pločevinke in komponento A premešamo z mešalnikom dokler ne dosežemo enakomerne konsistence mase (mešamo približno 1 minuto). Mešamo lahko tudi s suho leseni palico. Takoj zatem dolijemo komponento B in mešamo toliko časa, da bele lise niso več vidne (približno 1 minuto).
Zalivno maso moramo porabiti v roku 15 minut, ker se začenja strjevati. Za zalivanje uporabimo pločevin (z zaprtim pokrovom), ki ji izvlečemo tulec. Z njim lahko zalivno maso natančno nanašamo na želena mesta. Zmešano maso lahko prelijemo tudi v manjšo posodo, ki nam bo omogočala lažji nanos. Komponenti vedno zmešamo v celoti!

REFUG 100 v kartuši
Kartušo vstavimo v pištolo in namestimo mešalni nastavek. V kartuši sta že obe komponenti, ki se ob iztisku v nastavku zmešata, kar omogoča natančno doziranje mase na želeno mesto. Ker sta v nastavku komponenti v stiku in vežeta, ga ni mogoče uporabiti večkrat.
Refug 100 je na voljo v dveh velikostih kartuš. Manjša, 260 g, se lahko uporablja z standardno “silikonsko pištolo”, za večjo, 425g pa potrebujete namensko pištolo za dvokomponentne kartuše.

refugKanister01G refug01G refugKatusche01G

Razpoke lahko takoj izpostavimo prometu. Nadaljnje strjevanje je odvisno od zunanje temperature in traja od 1 do 5 ur.
Po potrebi lahko prek še sveže zapolnjenih razpok potegnemo z lopatico in jih potresemo s kremenovim peskom 0,1 – 1,5 mm. S tem dosežemo hrapavost površine.

PORABA 
Z 1 kg REFUGA lahko zapolnimo 1 dm3 (1 l) prostornine razpoke ali fuge. Za fugo 100 cm x 1 cm x 3 cm potrebujemo 300 g Refuga. Porabo lahko zmanjšamo tako, da globje razpoke delno zapolnimo z kremenčevim peskom.

EMBALAŽA
REFUG 2K v pločevinki
Pakiranje sestavlja 4,6 kg komponente A (pločevinka) in 0,4 kg komponente B (plastenka).

REFUG 100 v kartuši:
– Kartuša 425 g – potrebna “pištola” za dvokomponentne kartuše
– Kartuša 285 g (Refug 100 mini) – “pištola” za silikonske kartuše

Izdelek je na voljo v trgovskih centrih Bauhaus (oddelek drive-in) ter nekaterih trgovinah verig TopDom.

Ob predplačilu izdelek tudi pošljemo po pošti.