Površinske prevleke na makadam

Protiprašna zaščita

Površinska prevleka na makadamska cestišča, imenovana tudi “protiprašna zaščita”, je nosilno obrabna plast različnih vrst, izdelana po hladnem postopku (MAK-1, MAK-2 in MAK-3).

Na pripravljeno podlago nevezane nosilne plasti (NNP) z dvema zaporednima pobrizgoma bitumenskega veziva izmenično posipamo in uvaljamo dve do štiri plasti čistega pranega drobirja in tako dobimo nosilno obrabno zaporno plast.

UPORABA

Protiprašna zaščita (MAK) je primerna za srednje in manj obremenjene ceste. Ker s svojo površinsko hrapavostjo (odvisno od granulacije) zagotavlja večjo prometno varnost, je posebno priporočljiva v strmejših (gozdnih) pobočjih.

Zaradi naravnega videza (bela cesta) je protiprašna zaščita za krajinsko arhitekturo bolj sprejemljiva od klasičnega asfaltiranja. Poti, obdelane s tem postopkom, pa lažje umestimo v naravno okolje. Ceste in poti dajejo naravni videz (videz makadama) in se brez zadržkov komponirajo v prostor naravnega okolja.

Posebno v krajinskih parkih in ob objektih v naravi, ki so pod spomeniškim varstvom je obdelava s protiprašno zaščito najprimernejši sistem za ureditev okolice objektov, izdelavo cest, sprehajalnih poti in kolesarskih stez.

Vožnja, kolesarjenje, sprehodi in tek na takih površinah ponujajo mehkobo gibanja, z občutkom sobivanja z naravo.